Potpisan ugovor za uvođenja novih sorti jagodastog voća u BiH

Bez autora
Sep 21 2011

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo i češka Razvojna agencija potpisali su ugovor za nastavak uvođenja novih sorti jagodastog voća na područje Bosne i Hercegovine. Taj projekt će domaćim proizvođačima jagodastog voća omogućiti pristup novim sortama, te tako šansu za postizanje boljih rezultata na domaćem i inostranom tržištu. Radi se o nastavku aktivnosti koje su započete prošle godine uz podršku USAID/Sida FARMA projekta, pri čemu je na oglednom dobru fakulteta, i kod odabranih proizvođača, već uvedeno oko 20 novih sorti. Ovim ugovorom omogućen je nastavak rada i u narednoj godini, pri čemu se očekuje uvođenje oko 15 novih sorti jagodastog voća. Dosadašnji rezultati projekta pokazuju da za BiH područja sorte "Octavia", "Nova", "Joan", "Killarney" i "Allgold" (žuta boja ploda) imaju perspektivnu budućnost u svim segmentima (proizvodnja i tržište).

Potpisan ugovor za uvođenja novih sorti jagodastog voća u BiHPoljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo i češka Razvojna agencija potpisali su ugovor za nastavak uvođenja novih sorti jagodastog voća na područje Bosne i Hercegovine.

Taj projekt će domaćim proizvođačima jagodastog voća omogućiti pristup novim sortama, te tako šansu za postizanje boljih rezultata na domaćem i inostranom tržištu.

Radi se o nastavku aktivnosti koje su započete prošle godine uz podršku USAID/Sida FARMA projekta, pri čemu je na oglednom dobru fakulteta, i kod odabranih proizvođača, već uvedeno oko 20 novih sorti.

Ovim ugovorom omogućen je nastavak rada i u narednoj godini, pri čemu se očekuje uvođenje oko 15 novih sorti jagodastog voća.

Dosadašnji rezultati projekta pokazuju da za BiH područja sorte "Octavia", "Nova", "Joan", "Killarney" i "Allgold" (žuta boja ploda) imaju perspektivnu budućnost u svim segmentima (proizvodnja i tržište).

Pored novih sorti, bit će predstavljene i nove tehnologije u proizvodnji jagodastog voća (visoki tuneli), a sve s ciljem povećanja konkurentnosti bh. proizvođača na tržištu regije i EU, saopćeno je iz Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik